gentos

A prosztatabetegségek felismerése

Prosztata betegségek: A prosztata betegségeit nem lehet felismerni csupán tünetek alapján kitöltött kérdőívek segítségével. A pontos diagnózis felállításához orvosi vizsgálatra van szükség. A férfiak vizelési panaszaival az urológusok foglalkoznak.

Az orvosi vizsgálat során a prosztata betegségeit el kell különíteni egyéb betegségektől, melyek hasonló panaszokat okozhatnak. Hasonló tüneteket okozhatnak a hólyagkő, húgyvezetékkő, hólyaghurut, húgyhólyagdaganat, végbéldaganat, végbélnyílás betegségei, idegrendszeri betegségek, stb.

Az orvosi vizsgálat során elemezni kell a vizeletet: tartalmaz-e kóros összetevőt, ill. a vizelet üledékben van-e vér, kristályok, baktériumok vagy fehérvérsejtek. A fizikális vizsgálat során megvizsgálják a külső nemi szerveket ill. a végbélen keresztül a prosztatát is megtapintják (mérete, érzékenysége, keménysége).

A vizeletáramlás mérése (uroflowmetria) során egy mérőeszközbe kell vizelni, mely megállapítja, hogy milyen gyorsan ürül ki a hólyag és mennyi vizelet ürül ki egy másodperc alatt.

Ultrahang vizsgálat során a hólyag állapotát, a prosztata méretét, esetleges prosztatakövet, a vizelés utáni maradék vizeletet, ill. egyéb hólyagelváltozásokat lehet megítélni. Az ultrahang vizsgálatot hasfalon keresztül vagy végbélen keresztül is lehet végezni. Amennyiben szükséges a prosztata biopsiát a végbélen keresztüli ultrahang segítségével végzik.

Férfiaknál a prosztata betegségek kivizsgálásához szorosan kapcsolódik PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálata. A vizsgálat történhet ujjbegyből vett vérből gyors teszttel, vagy vénából vett vérből.

Fontos része a vizsgálatnak a kérdőívek kitöltése, mint az IPSS kérdőív a prosztata megnagyobbodás kivizsgálásánál, vagy a NIH-CPSI kérdőív a prosztatagyulladás kivizsgálásánál.