gentos

Mit tegyen a férfi 45 éves kor felett az egészségéért?

A férfiak koruk előrehaladtával egyre hajlamosabbak a különböző prosztata megbetegedésre. Mind a prosztata megnagyobbodás, mind pedig a prosztatarák gyakoribbak idősebb korban. 50 éves korban a férfiak nagy részének már van valamilyen vizelési panasza. Sok férfi nem érzi szükségét orvosi vizsgálatnak, úgy gondolják ez az élet természetes velejárója. Azonban a kezeletlen vagy fel nem ismert prosztatarák, prosztata-megnagyobbodás, prosztata-gyulladás tönkreteheti életünket. Legsúlyosabb esetben a mindennapokat megkeserítő szenvedéshez, vagy akár még halálhoz is vezethet a nemtörődömség.

Egészséges táplálkozás, a hús- és zsírszegény étrend, vitamindús táplálkozás, bő folyadék bevitel, szelén és cink bevitele egyes tanulmányok szerint csökkentik egyes prosztatabetegségek kialakulásának kockázatát ill. a prosztatabetegségek által okozott tüneteket mérséklik. Sok koffein tartalmú ital (kávé, tea, élénkítő italok, kóla) növelik a vizelés gyakoriságát. Kerülnünk kell az alkoholt, fűszeres ételek fogyasztását, mivel ezek a vizelettel kiválasztódva ingerlik a hólyagot. Minden nap legalább két liter folyadék bevitele szükséges.

Orvosi vizsgálat a mai ajánlások szerint még vizelési panaszok nélkül is ajánlott. A prosztatarák szűréssel a prosztatarák korai még gyógyítható stádiumban felismerhető. Az évenkénti PSA vizsgálat javasolt minden 50 év feletti férfinek, ill. minden olyan 45 év feletti férfinek akinek a felmenői között fiatalkori prosztatarák fordult elő.

Amennyiben évenkénti prosztatarák szűrése rosszindulatú daganatot nem igazolt és orvosa sem javasolt gyógyszert, enyhe panaszait viszont szeretné orvosolni, lehetősége van vény nélkül kapható gyógyszerek vásárlására a patikában. Egyes készítmények szedésével a tünetek megjelenése későbbi életkorra tolható ki, bár a betegségek kialakulását ezek sem tudják meggátolni.

Igyekezzen vizelési inger jelentkezésekor a hólyagot erőlködés nélkül maradéktalanul kiüríteni. Ügyeljünk rá, hogy ne kelljen sokáig visszatartani a vizeletet.