gentos

A prosztatarákról

Magyarországon évente kb.1500 férfi hal meg prosztatarákban. A prosztata rosszindulatú daganata férfiaknál a harmadik leggyakoribb daganat a tüdőrák és a szájüregi daganatok után. A prosztatarák kialakulási mechanizmusa pontosan nem ismert. Számos olyan tényező ismert viszont, mely a prosztatarák kialakulását elősegíti:

Számos olyan tényező ismert viszont, mely a prosztatarák kialakulását elősegíti:

  • a fekete bőrű afro-amerikaiaknál gyakoribb a kialakulása,
  • sok tejtermék, zsíros ételek fogyasztása elősegíti a kialakulását,
  • felmenő ági rokonokban jelentkező korai prosztatarák nagyobb valószínűséggel vezet az utódokban prosztatarák megjelenéséhez,
  • a kor előrehaladtával gyakorisága növekszik.

A prosztatarák előfordulási gyakoriságát egyes tanulmányok szerint csökkentik a paradicsom, szója, vitamin E, szelén, cink fogyasztása. A prosztatarák elsősorban az időskor betegsége. Szinte kivétel nélkül csak 40-45 éves kor után alakul ki. 50 év felett a gyakorisága egyre növekszik, minél idősebb valaki annál nagyobb a valószínűsége a prosztatarák megjelenésének. A prosztatarák ugyanakkor nem minden esetben befolyásolja a betegek életét, pl. egy 85 éves korban megállapított prosztatarák nem feltétlenül okozza a beteg halálát még kezelés nélkül sem.

A prosztatarák korai állapotában tünetmentes. Ilyenkor csak szűrővizsgálattal (PSA, végbélen keresztüli vizsgálat) lehet megállapítani a betegséget. Előrehaladottabb betegség esetén vizelési panaszok, véres vizelet, vizeletelakadás, csontfájdalmak jelenhetnek meg.

Manapság a prosztatarákot az emelkedett PSA ill. daganatra gyanús végbélvizsgálati lelet alapján végzett prosztata biopsia (tű mintavétel) alapján szokták megállapítani. A prosztatarák diagnózisa után meg kell állapítani a rák előrehaladottságát és kiterjedtségét. Ehhez további vizsgálatokat (CT, MRI, csontscan) szoktak végezni. Ha a rák csak a prosztatában található meg, a betegség gyógyítható. Ha a daganat a prosztata tokján átterjed, vagy nyirokcsomóba esetleg csontokba áttétet ad a daganat kezelhető, de teljesen nem gyógyítható. Rendszeres prosztatarák szűrésre jelentkező férfiak betegsége még a korai, kezelhető stádiumban felismerhető.

A prosztatarák kezelése alapvetően három módon lehetséges, melyet a beteg kora, prosztatarák kiterjedtsége, beteg választása dönt el: műtéti megoldás, sugárkezelés és a hormonkezelés.

Gentos,
prosztata
gyógyszer

gentos prosztata gyógyszer

A Gentos egy olyan nyelvalatti tabletta formátumú homeopátiás
gyógyszer, mely
A gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető.Részletesen