gentos

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás az egyik leggyakoribb prosztata megbetegedés. A férfiak 2-10%-nak vannak prosztatagyulladás jellegű panaszai.

Egyik legjellemzőbb tünet:
fokozott vizelési inger

A prosztatagyulladás tünetei alapján nehezen különíthető el az egyéb alsó húgyúti betegségektől: a prosztataráktól a jóindulatú prosztata megnagyobbodástól, az idült és heveny hólyaghuruttól, alsó húgyúti tünetektől – a vizelési inger például ez utóbbiak mindegyik esetében jelentkezni szokott.

A leggyakoribbak a
prosztatagyulladás tünetei közül:

  • gyakori/állandó vizelési inger,
  • alhasi fájdalom,
  • vizelés utáni fájdalom, vizelési fájdalom,
  • sürgető vizelési inger,
  • gáttáji fájdalom,
  • végbéltáji fájdalom,
  • herékbe vagy a hímvessző makkjába sugárzó fájdalom,
  • húgycső váladékozás,
  • magömlés utáni fájdalom

A prosztatagyulladás típusai tünetei
alapján (hagyományos osztályozás)

A prosztatagyulladás tünetei és a betegség kapcsán fellépő vizelési inger intenzitásukat tekintve, illetve az orvosi leletek alapján többféleképpen is osztályozható. Alább olvasható a hagyományos felosztás.

1.szint

Akut prostatitis, azaz heveny baktérium kiváltotta prosztatagyulladás

Derül égből villámcsapás jelleggel jelentkező fájdalom alhasi tájékon, intenzív vizelési inger, láz. A herezacskó, a gát, illetve az alhasi területen fellépő fájdalomérzet. A prosztatagyulladás tünetei között e típusnál szinte minden esetben szerepel a sürgető, fokozott gyakoriságú vizelési inger érzete. A prosztatagyulladás e fajtája rendszerint valamely urológiai panasz szövődményeként (úgymint katéterezéssel, húgyhólyag-tükrözéssel, vagy prosztat biopsziával összefüggésbe hozhatóan) lép fel. A prosztatagyulladásért felelős baktériumok jelenléte tenyésztéses eljárással kimutatható.

2.szint

Krónikus, azaz idült baktérium kiváltotta prosztatagyulladás

Nem ritka, hogy a prosztatagyulladás egy alsó húgyúti gyulladásból alakul ki, mindazonáltal a legtöbb esetben az orvosok nem tudnak szolgálni semmilyen, korábbi gyulladásra utaló bizonyítékkal. A krónikus prosztatagyulladás tünetei meglehetősen változatoak, bizonyos esetekben akár bármi nemű tünet jelentkezése nélkül is lezajlik a betegség. Mindazonáltal az ilyen típusú prosztatagyulladásnál is az egyik legtöbb esetben jelentkező tünet a fokozott mértékű és gyakoriságú vizelési inger (akár éjszakánként is), a vizelet ürítése alatt fellépő fájdalom, a keresztcsont-táji fájdalomérzet, illetve a húgycsőégés. A prosztatagyulladást okozó baktériumok szakorvosok által könnyen kimutathatóak.

3.szint

Nem baktérium okozta prosztatagyulladás

A betegséget előidéző ok ismeretlen – ez rendkívül gyakori típusa a prosztatagyulladásnak. Az előidéző okot illetően csak találgatni lehet, előfordulhat, hogy a kiváltó előzmény egy korábbi alsó húgyúti gyulladás, de egyes nézetek szerint – bár ez tudományosan még igazolatlan, - autóimmun-eredetű a betegség. A prosztatagyulladás tünetei meglehetősen hasonlók azokhoz a típsuokhoz, ahol a betegséget baktérium váltotta ki, (ez esetben is általános tünet a gyakori vizelési inger, a nehézkes vizelés,) mindazonáltal az orvosok tenyésztéssel nem tudnak baktériumot felmutatni.

4.szint

Prostatodynia: idült kismedencei fájdalmak tünetegyüttese

Fájdalmak a kismedencei térségben, nem is baktérium, nem is gyulladás okozza a betegséget, melynek pontos eredete ismeretlen.

A NIH legutóbbi ajánlása szerint a prosztagyulladás a következő osztályokba sorolható:

1. osztály Akut prosztatagyulladás
2. osztály Krónikus prosztatagyulladás
3. osztály:
CPPS - krónikus
kismedencei
fájdalomtünetegyüttes
3/A:
Gyulladásos CPPS
A prosztatamasszázst követő vizelet üledékében
vagy az ondóban emelkedett a fehérvérsejt-szint.
3/B:
Gyulladás nélküli CPPS
A prosztatamasszázst követő vizelet üledékében vagy az ondóban lecsökkent a fehérvérsejtek száma.
4. osztály:
AIP - Tünetek nélküli gyulladásos prostatitis
A prosztatamasszázs utáni vizelet-üledékben találhatóak fehérvérsejtek, de ezek nem váltanak ki prosztatagyulladásos tüneteket.

Gentos,
prosztata
gyógyszer

gentos prosztata gyógyszer

A Gentos egy olyan nyelvalatti tabletta formátumú homeopátiás
gyógyszer, mely
A gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető.Részletesen