gentos

A prosztata betegségek kezelési lehetőségei

A prosztata megnagyobbodás kezelése sok tényezőtől függ: a beteg kora, általános állapota, a prosztata mérete, a vizelési panaszok foka, vizeletelakadás mértéke stb.

Prosztata megnagyobbodás kezelése, prosztata gyulladás kezelése

Hogyha a tünetek enyhék, első körben rendszerint különböző vény nélkül beszerezhető gyógyhatású készítményeket alkalmaznak. Hogyha a problémák komolyabbak, a vényköteles gyószerek, illetve kisebb beavatkozással járó eljárások következnek. A műtétet (akár húgycsövön keresztüli, akár nyílt alhasi műtét) előrehaladottabb prosztatatúltengés vagy gyógyszeres kezelésre nem reagáló megnagyobbodás esetén szokták választani.

Vény nélkül kapható készítmények

A vizelési problémák kezelése céljából alkalmazott gyógynövény-kivonatok, gyógynövények, teák előnyös hatásairól az emberiség már hosszú évszázadok óta rendelkezik tapasztalatokkal. Az utóbbi évtizedekben ismét népszerűvé váltak ezek a készítmények. A vényköteles gyógyszerekhez képest olcsóbbak, egyes esetekben legalább olyan jó hatásúak, mint a receptre kapható gyógyszerek, természetes alkotóelemekből állnak, kevesebb mellékhatásuk van.

Vényköteles gyógyszerekkel történő kezelés

A prosztata gyógyszeres kezelésére két fő gyógyszercsoport létezik. Az alfa-receptor blokkolók (tamsulozin, alfusozin, doxasozin, stb) a prosztata simaizom elemeire hatnak. A simaizom tónusának csökkentése révén javítják a vizelet sugarát és csökkentik a vizelési panaszokat. A másik csoport a 5?-reduktáz gátlók (finasterid, dutasterid), melyek a mirigyeinek burjánzását csökkentik, és így csökkentik a prosztata megnagyobbodás tüneteit, méretét, ill. a PSA szintet. A kétféle gyógyszert kombinációban is lehet szedni.

Kis beavatkozással járó eljárások

A prosztata kezelésére számos alternatív eljárás létezik, ilyenek pl. a prosztata hőterápiája, az interstitiális lézer kezelés, greenlight lézer kezelés, egyéb lézeres műtétek, HIFU kezelés, cryoterápia.

Műtét

A két leggyakrabban végzett műtét a prosztata megnagyobbodás esetén a nyílt prosztatektómia (prosztata eltávolítás) és a húgycsövön keresztüli prosztata műtét. Manapság már elsősorban gyógyszeres vagy egyéb kezelésre nem reagáló, ill. előrehaladott prosztata megnagyobbodás esetén végeznek műtétet.

Prosztata gyulladása

A prosztatagyulladás kezelése a prosztatagyulladás típusától függ. Akut gyulladás esetén az antibiotikus kezelés és az alfa-receptor blokkoló kezelés kombinációja a leggyakoribb. Akut gyulladás esetén a vény nélkül kapható készítményeknek is fontos szerep jut.

Krónikus prosztatagyulladás esetén szintén az antibiotikumoknak, az alfa-receptor blokkolóknak, nem-szteroid gyulladáscsökkentők és recept nélkül kapható gyógyszerek elhúzódó alkalmazásának jut a fő szerep.

A nem bakteriális gyulladások kezelésében a fentieken kívül hangsúlyosabb szerep jut a növényi kivonatoknak és egyéb alternatív gyógymódoknak (pl. thermoterápia).

Prosztatarák

A prosztatarák kezelése a beteg korától, a beteg kiterjedtségétől és előrehaladottságától függ. A három fő csapásvonal a műtéti prosztataeltávolítás (laparoszkópos, robot, vagy nyílt radikális prosztatektómia), a sugárkezelés (külső sugárkezelés vagy brachyterápia) és a gyógyszeres kezelés (tesztoszteron szint csökkentő hormonkezelés, ill. kemoterápia).